Télűzés

Az Esztergomi Szentgyörgymezei óvodában kiemelten foglalkozunk a magyar néphagyományok ápolásával. Őseink tudását fontosnak tartjuk tovább adni a jövő nemzedékének. Tapasztalataink szerint a népszokásokat azok megélésével és a hagyományok megújításával lehet közel hozni a mai gyerekekhez.

A Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó farsangi időszak lezárását szolgálja a húshagyókeddi télűzés szokása. Óvodánkban 12 éve égetjük el a telet jelképező „Farsang Jancsit”, hangoskodással, a gyerekek által készített hangszerekkel, mondókákkal és tavaszt váró énekekkel.

Idén március 1-én a városrész lakóit is igyekeztünk bevonni, így farsangi falujáró menettel bővítettük az eseményt. A szülők mellett így sikerült bevonnunk a lakosságot is a rendezvényünkbe. A Szentgyörgymezei Olvasókör vezetője biztosította a hangulat fokozását azzal, hogy meghívta Keresztes Nagy Árpádot, aki dudaszóval kísérte a menetet és a medvetáncoltatást. Köszönjük támogatását! Az esemény színvonalát emelték óvodánkba járó gyermekek szülei, akik ostorcsattogtatással és kürtszóval vezették a menetet hagyományőrző ruhájukban. Közreműködésüket ezúton is köszönjük! Az óvoda munkaközössége beöltözve, a népi hagyományoknak megfelelő „zsáner” figuráknak öltözve vezették a gyerekeket. Egészségvarázslás és medvetáncoltatás is kiegészítette az eseményt. A gyermekek tartalmas délelőttön vehettek részt szüleikkel együtt, közel 200-an búcsúztatták el velünk a telet!

„Nekem az tetszett, hogy elégettük a bábot, meg csörögtünk a hangszerünkkel és az, hogy megtáncoltattuk a medvét!” (5 éves gyermek véleménye)                                                                                               

Nádasiné N. Ildikó mesterpedagógus

Leave a comment