Őszi ünnepkör jeles napjai

Mihály nap

Mihály nap – Szent Mihály napja – szeptember 30.

Szeptember 29-én hajtották haza a Szent György napon legelőre hajtott állatokat. A pásztorok és juhászok is ezen a napon kapták meg a bérüket. Országszerte vásárokat tartottak, melyen a pásztorok a megkapott bérükből egészítették ki a felszerelésüket. A „kisfarsang” ideje is megkezdődött, ez a lakodalmak őszi időszaka, mely Katalin napig tartott.

Óvodánkban mi is tartunk Mihály napi vásárt. A gyermekek kézműves portékákkal, természetes anyagból készült vásárfiákkal készülnek. A csoportok ízlésesen, hívogatóan kipakolják áruikat, majd népi rigmusokkal csalogatják. A „vásári kofák” maguk a gyermekek. A kiszemelt vásárfiát szép szóért, fabatkáért lehet megvásárolni. A vásárt rendszerint tánc, közös vigalom zárja.

Szüret

Ősszel a parasztgazdaságban a társas munka egyik formája a szőlő és más termények betakarítása. A szokásokhoz tartozott a szüreti felvonulás, menet, bál, mulatság. A gazda házánál a munka végzés estéjén trakta volt (birkapörkölt, pogácsa, bor), ezt zárta a végzés tánc, mulatság. Közvetlenül ezután kezdődött az ifjúsági szüreti bál, felvonulás, alakoskodás. Az óvodánk udvara ad helyet a szüretnek. A feldíszített asztaloknál zajlik a szőlő szemezgetése, darálása. A munka végeztével gyermekjátékokkal, zenével, tánccal zárul a must kóstolgatása. Természetesen, amennyiben lehetőségünk van szőlőskertbe is szívesen ellátogatunk, ahol a gazdának segítenek a szorgos kis kezek.

Márton nap

Márton nap – Szent Márton napja – november 11.

Szent Márton a középkor egyik legfényesebb szentje, 316-ban született Savaria (Szombathely) városában. A hagyományok szerint emberszeretete, jósága,

irgalmassága és kiváló szónoki képességei tették népszerűvé. Márton napja a népi kalendáriumban is jeles napnak számít, melyhez sok népszokás, időjóslás kötődik. Ez a nap a tél kezdete, az állatbehajtás, az újbor megkóstolásának ideje és a hízott libákat is ekkor kezdték levágni. Az óvodában a Márton napi népszokás lampionokkal való utcai (Szentgyörgymező utcáin) felvonulás, amelyre a gyerekek saját maguk készítenek kis lámpásokat. A felvonulás végén Márton-tüzet gyújtunk, hogy a jóságot jelképező fény mindenkinek a szívéhez eljusson.